Inceputul visului

De multe ori visam si cand ne trezim rar ne aducem aminte exact ce-am visat. Sau ne aducem aminte doar franturi, sau uitam imediat ce ne uitam pe fereastra sa vedem cum se prezinta ziua ce ne asteapta. Explicatii psihilogice ar fi garla, nu stau sa le dezvolt ca nu sunt de specialitate. Dar sa vezi un film despre subiectul asta, chiar e interesant. Am auzit numai de bine despre „Inception” si am fost sa-l vad.

Si mi-a placut tare! Si m-am regasit intr-unele lucruri de acolo, am vazut cum se lucreaza pe subconstient… nu prea am inteles eu cum reuseau sa intre unii in visele celorlalti, dar era o stare indusa si erau sedati la un moment dat… se ajunsese deja la nivelul 3 in vis, adica vis in vis in vis… super interesant… doar pentru a ajunge in visul cuiva si a-i inocula o anumita idee in subconstient. Odata ideea inoculata, totul se schimba…

Superbe decorurile create in vis, spectaculoasa „impaturirea” unei bucati de oras, cum iti imaginai se crea imediat dar… nu aveai voie sa creezi lumea ta de vis din amintiri, ca odata cu amintirile alea aduceai si lucruri negative in lumea de vis. Clar am fost fascinata, dar totodata ingrozita. De ce?! Pentru ca nu-mi sunt straine lucrurile spuse despre atacurile psihotronice, armele psihologice, hipnoza etc. Sunt multe lucruri care nu sunt scoase la iveala si accesibile tuturor, pentru ca nestiinta inseamna control mai mare. Dar poate e timpul ca unele lucruri sa se afle si nu pot fi spuse direct, pentru ca devarul doare, nu e perceput corect de catre toata lumea si poate crea panica mare, de aceea este totul ambalat sub forma de „fantasy”… what if… ca omul sa spuna „ia uite ce film misto realizat, super povestea… now back to reality”. Mai nasol e ca in film oamenii aia ajunsesera sa nu mai stie care e realitatea si care e visul, la ce nivel sunt in vis etc.

Leo di Caprio face un rol excelent, a reusit demult sa iasa din tiparul „baiatul dragut din Titanic” si sa-si mentina cota de actor valoros. Si cica frati-miu seamana cu el. 😛

Ei bine, in film, trezitul se facea daca te loveai, erai impuscat, sareai sau cadeai in gol etc. Cate vise de-astea n-am avut! Cand cadeam in gol si ma trezeam inainte sa ma fac praf, cand mi se intampla ceva urat si ma trezeam plangand si apoi respiram usurata ca a fost doar un vis… De cate ori am visat ca mi-au cazut dintii, in anul respectiv a murit cineva. Sper sa nu mai visez, nu mai vreau! Foarte rar tin minte ce visez, sau tin minte pana la prima privire aruncata pe fereastra, parca atunci automat se declanseaza un mecanism care sterge tot. Putine au fost visele pe care le-am tinut minte aproximativ cap-coada. Si totusi, daca stau sa ma gandesc bine… inceputul visului… pe ala nu cred ca mi l-am amintit niciodata… sau de la ce a pornit un anume vis… pe langa asta… se trece dintr-una intr-alta, personaje si lucruri fara legatura se leaga intr-un mod atat de firesc in vis… si ma gandesc ca ori sinapsele mele sunt defecte, ori subconstientul e ceva ce mai avem de lucrat ca sa-l intelegem. Totusi, mi-a placut ca am tinut minte visul asta si mi l-am repetat in cap pana cand am ajuns la calculator sa-l scriu.

Am citit eu undeva, cand inveti pentru un examen, cand te culci, pune cartea sub perna, in timpul somnului subconstientul citeste. Am facut experimentul asta. Ce-i drept, nu dormi prea bine, visezi tot felul de chestii (probabil subconstientul e un pic solicitat), dar m-am dus la examene atat de linistita… si a fost bine. Nu stiu daca functioneaza la toata lumea, nu stiu daca la mine a fost doar efectul placebo, dar cei curiosi pot incerca.

Filmul e de vazut si de catre sceptici si de catre cei care cred in lucruri de-asteaun pic mai parapsihopupu. Il recomand cu caldura. Enjoy!

16 gânduri despre &8222;Inceputul visului&8221;

  1. E de vazut…si revazut.

  2. Da, de acord! 🙂

  3. Nu stiam despre acest film dar il voi vedea. Daca il gasesc.
    Altfel, reusesc sa urmaresc activitatea subconstientului inspre vise. Succesiunea de idei si imagini si sentimente care ma duce intr-acolo. Chestie de exercitiu 😛 Si tin minte visele fara probleme. Insa nu le bag in seama pe cele neinteresante desi, dupa Freud, toate sunt interesante pentru ca au povestea lor si semnificatiile lor. In general le memorez pe cele care se deruleaza ca un film. Cat despre caderi de la inaltime si alte situatii critice, nu mi se mai intampla demult pentru ca stiu ca totul este vis. O parte din constient ramane de veghe intotdeauna si admira proiectia subconstientului 🙂

  4. „daca vrei inceput, iti trebuie imaginatie” … atat filmul cat si visele- nu cele din film- depind de imaginatia subiectului. Nu intru in psihologie, logica, nu are rost. Dar filmul e de vazut!

  5. Da, jos pălăria!

  6. @Metalshrine: Se pare ca esti antrenat in de-astea, bravos!

    @Dragos: Da, imaginatia are rol cheie, intr-adevar.

    @Naicu: 🙂

  7. Si mie mi-a placut filmul, iar Di Caprio e stralucit in roluri mai psihologice (vezi Aviatorul de asemenea)

  8. voi probabil n-ati vazut promoul dinaintea filmului de sunteti asa de incantati, eu ma asteptam la mult ma mult 🙂

    cat despre amintitiul viselor e simplu de tot, trebuie doar sa vrei sa ti le amintesti, iti lipseste doar antrenamentul, asa ca daca vrei reteta just ask :)) (plus ca te antrenezi sa nu-ti intre vre-un Leonardo in creieri fara sa stii :)) )

  9. o sa il vad si eu cand vin acasa,am auzit si eu despre filmul asta…

  10. Toata lumea ne-a zis ca e misto. Sunt aici cateva cinematografe in limba engleza si am vazut deja programul unuia, asa ca vrem sa ne facem timp intr-o seara.

  11. mai, dar eu nu inteleg o chestie. in ce consta efectul placebo? am cautat, am citit si tot nu am inteles! imi explica cineva pe limba mea, va rog?:)) si eu vreau sa merg la inception, cred..:))

  12. Placebo este efectul real al unui motiv ireal. Adicatelea ti se da un medicament gen apa chioara si ti se spune ca te vindeca de cancer. Mai departe tine de credinta ta in acel „medicament” sa te vindeci realmente. Sau ti se spune ca esti frumoasa si arati bine si incepe sa se intample asta. Sau…bla bla bla. Continua tu.

  13. Te invit sa-mi faci o vizita la adresa
    http://mediaclement.wordpress.com
    Daca doresti un link in blogul pe care il administrez, te astept in pagina
    http://mediaclement.wordpress.com/2010/07/11/parteneri-din-blogosfera/

  14. vai vai mai Mada, nimeni nu te ajuta. Uite cum e. Te uiti la televizor la reclama de creme antirid, te duci in farmacie si cumperi crema pe care dai o gramada de bani, te dai cu ea si dupa cateva zile ti se pare ca are efect si ca nu prea mai ai asa riduri.

    Dupa o vreme vezi un documentar la tv sau iti spune unu pe blog ca defapt crema aia era apa de ploaie and voila efectul placebo :)) It’s all about the perception 😛

  15. aaaa, deci tine de cat de naiv e persoana respectiva? multumeeesc, m-am lamurit 😀

  16. @Mariana: Da, Leo e actor bun.

    @TheNutz: Nu, n-am vazut promo-ul. 😀

    @Joa: Da, duceti-va si vedeti-l.

    @Mada: Hai ca te-au lamurit baietii. Si bueiiiiiii… lasati fata sa intrebe, ca nici eu la varsta ei nu stiam multe! 😀

Lasă un comentariu